Kantorenmarkt wil persoonlijke bemiddeling

27

SEPTEMBER 2017

De leegstand van kantoorruimte die tijdens de crisis is ontstaan, neemt gestaag af en is op gewilde plaatsen al in schaarste omgeslagen. Voor huurders en investeerders wordt het een steeds grotere uitdaging om iets passends te vinden voor een acceptabele prijs. Creatieve, persoonlijke bemiddeling is nu essentieel, zeggen Sander van Winterswijk, Martijn Smits en Paco Landzaat, partners van 1530 Real Estate.

Hoe heeft de kantorenmarkt zich de afgelopen paar jaar ontwikkeld?

Smits: “Gedurende de crisis is veel leegstaande kantoorruimte getransformeerd naar sectoren waar een sterke vraag aanwezig was. In Amsterdam waren dat woningen, studentenwoonruimte en hotels. Dit heeft een drukkend effect gehad op het kantorenaanbod. Door de aantrekkende economie is er inmiddels weer sprake van groei bij bedrijven en stijgt mede hierdoor de vraag naar kantoorruimte. De schaarste die nu ontstaat, maakt het niet meer zo eenvoudig om een inspirerend en betaalbaar kantoor te vinden op een aansprekende locatie. De A-locaties, zoals het centrum en de Zuidas in Amsterdam, zijn in korte tijd flink in prijs gestegen, en veel bedrijven moeten uitwijken naar minder voor de hand liggende locaties.”

Hoe reageren potentiële huurders?

Landzaat: “Door de economische opleving ontstaat een nieuwe dynamiek in de markt. De gebieden die het meest profiteren van de schaarste op A-locaties zijn gebieden waar de omgeving ‘leeft’. Bedrijven willen een urban surrounding, waar het liefst 24 uur per dag iets te doen is. Ze zoeken originaliteit, creativiteit, een pand met industriële look and feel, met een kloppend hart en grote efficiënte vloervelden. Die zijn in Amsterdam centrum nauwelijks meer voorhanden, maar door creativiteit en marktkennis nog wel te vinden in de omliggende gebieden.”

Van Winterswijk: “Vroeger was een kantoor gewoon de plek waar men werkte en die moest vooral functioneel zijn. De laatste jaren is het lastiger om aan goed personeel te komen, vooral in de tech-sector. Huisvesting is een middel geworden om het juiste talent aan je te binden. Geen eenzaam, dodelijk saai kantoor, maar een creatieve en inspirerende ruimte met faciliteiten in en om het gebouw.”

V.l.n.r. Paco Landzaat, Martijn Smits en Sander van Winterswijk van 1530 Real Estate

Hoe zit het met de bemiddeling?

Smits: “De tijd dat een gebouw zichzelf via internet verkocht of verhuurde is voorbij. Bemiddelaars worden weer populairder, en dan vooral de allround-adviseurs die de markt van alle kanten kennen: verhuur en aanhuur, maar ook verkoop en aankoop, zoals 1530 Real Estate. Het creatief bundelen van informatie en kennis uit verschillende hoeken draagt bij aan de beste oplossing voor de cliënt. De onroerendgoedmarkt verandert enorm snel, het is de kunst om daar tijdig op in te spelen.”

Hoe werken jullie?

Landzaat: “We zijn bewust een klein bedrijf. Met z’n drieën bestrijken we de hele markt. De lijnen zijn kort, waardoor wij zeer slagvaardig zijn. We hechten sterk aan een vertrouwensband met onze opdrachtgevers. Persoonlijk contact, inleven in de klant en een praktische benadering kan zo tot iets moois leiden.”

Van Winterswijk: “Zeer recent hebben wij met een klant op de fiets diverse locaties in het centrum van Amsterdam bekeken. Hoe voelt het hier? Wat past het beste bij de organisatie? Het eindigde in een originele aanhuur van kantoorruimte op de bovenliggende verdiepingen van een voormalig warenhuis, de eerste keer in Amsterdam dat een bedrijf kantoor gaat houden in een ruimte die voorheen bestemd was voor retail. Zowel de eigenaar als de gebruiker vond dit een fantastische deal.”

Publicatie van het interview met Paco Landzaat, Martijn Smits en Sander van Winterswijk van 1530 Real Estate

Let's meet up!

In geval van vragen zijn wij u graag van dienst. Bel ons of vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Adres:
Minervaplein 25
1077 TJ Amsterdam

+31 (0)20 308 1530
info@1530.nl

Follow us: